Klimaatdemonstranten verstoren aandeelhoudersvergadering ING

Foto: ANP

Demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion hielden maandag een actie tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING. Zo’n tien actievoerders verstoorden de vergadering door op fluitjes te blazen en voor het podium te gaan staan waar het bestuur zat.

De demonstranten willen dat ING stopt met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. De deelnemers van het protest zaten te midden van alle aandeelhouders in het publiek. Bij het agendapunt duurzaamheid begonnen ze te fluiten en hielden ze een toespraak waarin ze onder meer schreeuwden dat de planeet aan het sterven is.

De vergadering werd kort geschorst en de demonstranten kregen de tijd om weg te gaan. Toen ze daar geen gehoor aan gaven, werden ze de zaal uit gesleept. Daarna ging de vergadering door. De kreten en fluiten van de demonstranten bleven vanuit de zaal te horen.

Voorafgaand aan de vergadering werd ook gedemonstreerd. Zo’n twintig demonstranten van Fossielvrij NL stonden bij de ingang met een spandoek met daarop: Beste aandeelhouder, kiest u voor een leefbare planeet of loopt u om de klimaatcrisis heen? Ook bliezen ze op fluitjes en waren twee actievoerders verkleed als leeuwen.

De actievoerders willen dat ING direct stopt met het financieren van nieuwe olie-, kolen- en gasprojecten. Volgens hen is dat nodig om “een onomkeerbare klimaatramp” te voorkomen.

Vorige maand kondigde de bank aan per direct de financiering van de zoektocht naar en ontginning van nieuwe olie- en aardgasvelden te staken. ING zei toen tegelijkertijd meer geld te willen steken in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, waar bijvoorbeeld windmolenparken of zonnepanelen voor zorgen.

Maar ING stapt niet volledig uit de sector voor fossiele energie, omdat het volgens de bank te ver gaat om van de een op de andere dag volledig stoppen met het financieren van olie en gas. “Het is niet nodig om de klimaatdoelen te halen en het brengt de leveringszekerheid van onze energie en de betaalbaarheid daarvan in gevaar”, zo zei de bank toen.

Tijdens de vergadering zei topman Steven van Rijswijk nogmaals de klimaattransitie “heel serieus te nemen”. Na kritische vragen van aandeelhouders over de investeringen in de fossiele energiebronnen legde hij uit waarom hij het niet eens is met Extinction Rebellion. “Als we alles verkopen hebben we nul impact meer op de klimaattransitie.”