Philips verder omlaag op groen Damrak

Foto: ANP

Philips ging dinsdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs na de zware verliesbeurt een dag eerder. Beleggers bleven bezorgd over de problemen met de beademingsapparaten van het zorgtechnologiebedrijf. Uitzender Randstad zag een eerdere stevige koerswinst verdampen na publicatie van de kwartaalcijfers.

De Europese beurzen toonden daarentegen herstel na de recente forse koersverliezen. De stemming werd daarbij gesteund door de opleving op Wall Street. Ook de toezegging van de Chinese centrale bank om meer steun te bieden om de economische impact van de lockdowns in delen van het land te verzachten, bood enige steun aan de aandelenhandel. Daarnaast wordt gewacht op de kwartaalcijfers van de Amerikaanse techbedrijven Microsoft en Google-moeder Alphabet, die na de slotbel in New York naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent in het groen op 707,76 punten. De MidKap klom 1 procent tot 1048,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent.

Philips zakte 1,9 procent en was de grote verliezer in de AEX. Het zorgtechnologiebedrijf raakte maandag ruim 11 procent kwijt na een tegenvallende kwartaalupdate, waarin werd aangekondigd dat Philips meer geld opzij moet zetten vanwege de problemen met de beademingsapparaten en dat het Amerikaanse OM informatie heeft opgevraagd over de terugroepactie van de apparaten.

Randstad daalde 0,3 procent, na een eerdere koerswinst van ruim 3 procent. Het uitzendconcern profiteerde in het eerste kwartaal volop van de grote vraag naar personeel vanwege het sterke economische herstel na de coronacrisis en zag de omzet en winst stijgen. Analisten van KBC Securities verhoogden het advies voor Randstad naar kopen in een reactie op de resultaten. Volgens de kenners van Degroof Petercam zijn de verwachtingen van de uitzender echter met veel onzekerheden omgeven.

In Zürich steeg UBS 2,6 procent. De Zwitserse bank, die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, boekte in het eerste kwartaal meer winst. AB Foods zakte bijna 5 procent in Londen na een handelsupdate. Het Britse moederbedrijf van kledingketen Primark ontkomt er naar eigen zeggen niet aan om de prijzen voor sommige artikelen te verhogen vanwege de hoge inflatie.

De olieprijzen gingen verder omlaag na de recente flinke prijsdalingen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 97,91 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 101,91 dollar per vat. De euro was 1,0687 dollar waard, tegen 1,0708 dollar een dag eerder.