Unilever staat na kwartaalbericht bij winnaars op Damrak

Foto: ANP

Unilever hoorde donderdagochtend na het openen van de boeken bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het aandeel werd in de vroege handel bijna 1 procent hoger gezet. Beleggers verwerken de resultaten van meerdere grote bedrijven en houden ook ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne en de gaslevering uit Rusland scherp in de gaten.

Door zijn prijzen te verhogen wist Unilever de omzet afgelopen kwartaal op te krikken en zo de sterk gestegen grondstofkosten door het conflict in Oekraïne enigszins het hoofd te bieden. Maar het levensmiddelenconcern achter merken als Dove, Knorr en Ben & Jerry’s denkt dat de kosten voor grondstoffen en materialen in de tweede helft van dit jaar wel hoger zullen uitvallen dan eerder geraamd. De onderneming waarschuwt dat dit de winstgevendheid onder druk zal zetten.

Mede door de koerswinst van Unilever noteerde de AEX-index aan het Damrak 1 procent hoger op 703,52 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 1045,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,4 procent.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield (plus 0,9 procent) opende eveneens de boeken. De eigenaar van onder andere winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam merkt een duidelijk herstel uit de coronacrisis. Ook waren er cijfers van telecomconcern VEON en biotechbedrijf Vivoryon, die tot bijna 2 procent vooruit gingen.

Door sterke vooruitzichten bij het Amerikaanse chipconcern Qualcomm na de slotbel op Wall Street, gaat de aandacht daarnaast uit naar chipgerelateerde fondsen. Besi en ASML waren met plussen rond de 3 procent de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen op Beursplein 5.

Shell kreeg er op zijn beurt 0,5 procent bij. Het bedrijf heeft via een dochterbedrijf in Brazilië een groot belang gekocht in een olie- en gasveld. Shell was al betrokken bij het zogeheten Atapu-veld. Voor de uitbreiding van de deelneming betaalt het concern 1,1 miljard dollar aan zijn Braziliaanse branchegenoot Petrobras.

Elders in Europa won de Deense brouwer Carlsberg 1,5 procent na een goed ontvangen kwartaalbericht. De Belgische bioscoopketen Kinepolis kwam eveneens met cijfers en steeg 1 procent in Brussel. Verder heeft het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies laten weten bijna 3,9 miljard euro af te schrijven op een gasproject in Rusland. Desondanks won het aandeel bijna 2 procent.

De olieprijzen gingen opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 101,05 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 104,12 dollar per vat. De euro was 1,0527 dollar waard, tegen 1,0551 dollar bij het slot van de beurzen op woensdag.