Beleggers zetten Prosus fors hoger door gunstig nieuws uit China

Foto: ANP

Techinvesteerder Prosus heeft vrijdag bijna een tiende aan beurswaarde gewonnen op de beurs in Amsterdam. Het aandeel was erg gewild bij beleggers door berichten dat de Chinese overheid minder streng wil gaan optreden tegen de techsector in China. Het bedrijf heeft namelijk grote belangen in Chinese techbedrijven, vooral in internetconcern Tencent.

Verder verwerkten beleggers op de laatste handelsdag van april kwartaalcijfers van onder meer chipbedrijf Besi. Die werden niet goed ontvangen. Besi was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van bijna 10 procent. Het bedrijf zag de nieuwe orders terugvallen. Met name Chinese bedrijven die diensten leveren aan smartphonemakers en elektronicabedrijven nemen al sinds halverwege vorig jaar minder af.

Telecombedrijf KPN opende eveneens de boeken en won 0,5 procent. Verlichtingsbedrijf Signify ging na een kwartaalbericht bijna 4 procent omhoog. Chemicaliëndistributeur IMCD meldde eveneens cijfers en verloor dik 1 procent.

Bij de middelgrote fondsen aan het Damrak was speciaalchemieconcern Corbion een uitblinker met een winst van meer dan 9 procent, dankzij goed ontvangen resultaten. Bouwer Heijmans gaf ook inzage in de kwartaalprestaties en werd een kleine 6 procent lager gezet.

Te midden van al die bedrijfscijfers steeg de AEX-index 0,7 procent tot 710,98 punten. De MidKap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen op Beursplein 5, steeg 0,5 procent tot 1042,57 punten. Op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt waren plussen tot 0,8 procent te zien.

De markt verwerkte ook nieuwe gegevens over de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat was de groei zwakker door de oorlog in Oekraïne. De hoge energieprijzen jagen daarnaast de inflatie verder aan, bleek ook uit cijfers.

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor cijfers van het Deense farmaciebedrijf Novo Nordisk, dat ruim 5 procent won in Kopenhagen. In Londen steeg de Britse farmaceut AstraZeneca circa 1 procent na een kwartaalbericht.

Het Franse bouwmaterialenconcern Saint-Gobain werd verder ruim 1 procent hoger gezet in Parijs, dankzij goede prestaties in de afgelopen periode. In Frankfurt maakte wasmiddel- en lijmproducent Henkel cijfers bekend, waarop de koers ruim 3 procent daalde.

De euro was 1,0536 dollar waard, tegen 1,0551 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 106,35 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 109,50 dollar per vat.