Omwonenden Schiphol: chaos ontstaan door hubfunctie luchthaven

Foto: ANP

De hubfunctie van Schiphol heeft bijgedragen aan de chaos op Schiphol, meent Bewoners Omgeving Schiphol. Door het bedrijfsmodel met reizigers die vanuit heel Europa naar Schiphol vliegen voor een aansluitende vlucht naar een andere bestemming in Europa of daarbuiten, ontstaat volgens de omwonenden druk op de beveiliging en afhandeling.

“De vele overstappers leggen dubbel beslag op deze personeelscapaciteit. Hun koffers moeten na aankomst snel worden overgeladen en veel overstappers moeten twee keer door de douane”, legt de bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol uit. Zij menen dat de overstappende reizigers ook niet opdraaien voor de extra kosten die dit oplevert, omdat Schiphol dan duurder zou worden dan concurrerende vliegvelden.

De omwonenden pleiten al langer voor een krimp van het aantal vliegbewegingen naar Schiphol. Zij baseren zich op onderzoeken die stellen dat het economisch nut van Schiphol afneemt bij meer da 350.000 vluchten per jaar. Dat zou vooral door veel minder overstappers kunnen worden gerealiseerd.