Shell fors hoger gezet op groen Damrak

Foto: ANP

Olie-en gasconcern Shell was dinsdag de grootste stijger in de AEX. Het olie- en gasconcern profiteerde van een goed ontvangen kwartaalupdate van zijn Britse concurrent BP. Later deze week komt Shell zelf met cijfers.

Shell werd 5,3 procent hoger gezet. In Londen steeg BP 5,8 procent. Het Britse olie- en gasconcern leed een nettoverlies van dik 20 miljard dollar vanwege het vertrek uit Rusland. Zonder de miljardenafboeking op zijn Russische activiteiten wist BP het resultaat wel flink op te voeren dankzij de hogere brandstofprijzen.

ArcelorMittal won 4,2 procent. Het staalconcern heeft de productie in de grote fabriek in Kryvy Rih grotendeels hervat. Die Oekraïense stad ligt zo’n 60 kilometer achter de frontlinie in de oorlog met Rusland. Eind februari werd de productie nog stilgelegd vanwege de Russische invasie.

Een andere stijger was platenlabel UMG (plus 1,3 procent), dat nabeurs met cijfers komt. Besi daalde 4,1 procent en was daarmee veruit de grootste daler bij de hoofdfondsen. Het chipbedrijf noteerde ex dividend, wat inhoudt dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Ook verlaagden analisten van Berenberg het koersdoel voor Besi.

DSM zakte 0,9 procent. Het bedrijf verkocht door het beëindigen van lockdowns in veel landen meer bestanddelen voor bijvoorbeeld drankjes en brood en wist mede door prijsverhogingen de omzet op te voeren. Wel merkte DSM dat klanten uit de veeteelt hun eerder aangelegde voorraden eerst afbouwen en dat varkenshouders in China geraakt worden door de strenge lockdowns in het land.

De AEX-index sloot 1,7 procent in de plus op 705,95 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 1037,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Naast de bedrijfsresultaten houden beleggers de blik gericht op de Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting woensdag de rente met een half procentpunt verhogen om de hoge inflatie te bestrijden.

De euro was 1,0536 dollar waard, tegen 1,0514 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 103,37 dollar. Brent-olie werd 1,6 procent goedkoper en kost nu 105,93 dollar per vat.