Banengroei VS boven verwachting, werkloosheid ongewijzigd

Foto: ANP

De banengroei in de Verenigde Staten is in april sterker uitgevallen dan economen hadden voorzien. Volgens de Amerikaanse overheid nam de werkgelegenheid met 428.000 arbeidsplaatsen toe. Kenners hadden in doorsnee op een aanwas van 380.000 nieuwe banen gerekend.

Het cijfer van maart werd naar beneden bijgesteld van 431.000 naar 428.000 nieuwe arbeidsplaatsen in ’s werelds grootste economie. De beter dan verwachte cijfers geven aan dat het economisch herstel van de coronacrisis in de VS verder doorzet.

De werkloosheid bleef ongewijzigd op 3,6 procent en ligt daarmee bijna op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie in de VS, want in februari 2020 bedroeg die 3,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking. Door de crisis gingen miljoenen banen in de VS verloren, maar inmiddels worstelen veel werkgevers met personeelstekorten.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel, de Federal Reserve. De Fed is bezig de rente te verhogen vanwege de hoge inflatie in de VS. Eerder deze week schroefde de centrale bank de rente met een half procentpunt op. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente agressief te verhogen.