Chiptoeleverancier Besi wint in fors lagere AEX

Foto: ANP

Chiptoeleverancier Besi was vrijdag een van de weinige winnaars in de Amsterdamse AEX-index. Het bedrijf, dat de afgelopen week flink verloor, steeg 1,9 procent. Verder ging bij de hoofdfondsen alleen staalbedrijf ArcelorMittal (plus 0,3 procent) omhoog. De AEX-index zelf leverde flink in. Beleggers zagen Wall Street opnieuw dalen na de koersval van donderdag en de zorgen over een mogelijke recessie staken de kop weer op.

ING hoorde bij de grootste verliezers op het Damrak. De bank zette vanwege het conflict in Oekraïne 834 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Onder de streep bleef door die forse ingreep maar 429 miljoen euro aan winst over, tegen iets meer dan 1 miljard euro een jaar eerder. Het aandeel werd 4,7 procent minder waard.

Chemicaliëndistributeur IMCD en speciaalchemiebedrijf DSM gingen nog harder onderuit met minnen van 4,8 en 5,4 procent. Just Eat Takeaway (min 4,6 procent) ging ook verder omlaag. De maaltijdbezorger raakte de afgelopen twee dagen al zo’n 20 procent aan waarde kwijt na kritiek van aandeelhouders op het moederbedrijf van Thuisbezorgd.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 2 procent in de min op 682,19 punten. De MidKap, de graadmeter voor de middelgrote fondsen, verloor daarnaast 1,5 procent tot 1002,68 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 1,7 procent. De DAX in Frankfurt daalde 1,6 procent. De productie van de Duitse industrie nam in maart sterker af dan verwacht door de verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en lockdowns in China.

Elders in Europa trokken enkele grote bedrijven de aandacht. Adidas verloor 3,6 procent in Frankfurt na een verlaging van de verwachtingen. Het Duitse sportmerk had afgelopen kwartaal last van coronalockdowns in Vietnam. Die zorgden voor problemen in de toeleveringsketen. Ook in China liep de vraag terug door lockdownmaatregelen.

In Londen kelderde IAG dik 8 procent. Het moederbedrijf van British Airways leed afgelopen kwartaal een groter verlies dan verwacht. Het concern verwacht dit jaar wel weer winstgevend te zijn, maar verlaagde de capaciteit voor dit jaar als gevolg van personeelstekorten op de Londense luchthaven Heathrow.

De euro was 1,0582 dollar waard, tegen 1,0506 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 110,27 dollar. Brent-olie werd 1,7 procent duurder op 112,74 dollar per vat.