Meeste Europese vliegvelden verwachten meer vertragingen

Foto: ANP

Het merendeel van de Europese vliegvelden verwacht dat deze zomer meer vluchten vertraagd zullen raken. Oorzaak is een tekort aan personeel op de vliegvelden. Tijdens de coronacrisis gingen veel banen verloren op luchthavens, maar nu er weer veel werk is zijn er amper nieuwe arbeidskrachten te vinden.

ACI Europe, een Europese brancheorganisatie voor vliegvelden, vroeg leden over hun vooruitzichten voor deze zomer. Twee derde gaf aan dat het aantal vertragingen door de personeelstekorten bij de afhandeling van bagage en reizigers waarschijnlijk zal stijgen. Daarnaast verwacht 16 procent dat ook het aantal annuleringen van vluchten zal stijgen. Ruim één op de drie vliegvelden denkt dat de personeelsproblemen na het zomerseizoen blijven spelen.

De koepelorganisatie noemt het een “duidelijke handicap” dat de lonen voor beveiligers en grondpersoneel in de luchtvaart zo laag zijn. Ook de onregelmatige werktijden schrikken mogelijke nieuwe werknemers af.

Door de coronapandemie sloten veel landen hun grenzen en waren er in 2020 en 2021 veel minder vluchten. Nog altijd zijn er minder luchtvaartpassagiers dan in het laatste jaar voor de virusuitbraak, maar volgens ACI Europe zijn de piekmomenten wel veel drukker.

Op Schiphol werd de afgelopen weken duidelijk dat het tekort aan werknemers voor chaos kan zorgen. Op zaterdag 23 april legde personeel dat bagage en luchtvracht in- en uitlaadt het werk neer uit onvrede over de werkdruk. Daardoor dreigden de vertrekhallen zo vol te raken dat Schiphol opriep niet meer naar de luchthaven te komen. Voor het daaropvolgende weekend vroeg het vliegveld luchtvaartmaatschappijen reizen te schrappen om de drukte beheersbaar te houden. Komende dagen wijken maatschappijen voor enkele vluchten uit naar Rotterdam.