Bitcoin zakt naar laagste niveau sinds juli 2021

Foto: ANP

De waarde van de bitcoin is maandag verder gedaald en staat op het laagste niveau sinds juli vorig jaar. De digitale munt was maandagmiddag rond 13.30 uur Nederlandse tijd minder dan 33.000 dollar (ruim 31.000 euro) waard. Aan het begin van het jaar was een bitcoin nog bijna 48.000 dollar waard.

De bitcoin verloor de afgelopen 24 uur ruim 5 procent aan waarde volgens CoinMarketCap, dat de koersen van digitale munten bijhoudt. De afgelopen zeven dagen dook de waarde met 15 procent omlaag.

De rentevrees bij beleggers die de financiële markten al langer in de greep houdt, beïnvloedt ook de waarde van cryptomunten. In een persconferentie heeft voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve vorige week verzekerd dat de beleidsmakers bij de centrale bank gaan doen wat nodig is om de stijgende inflatie te beteugelen. Ook benadrukte hij “snel” te handelen, wat door beleggers wordt opgevat als een aankondiging dat de rente snel verder opgevoerd kan gaan worden. Hogere rentes zijn doorgaans ongunstig voor aandelen en andere risicovolle beleggingen.