Miljoenen Amerikanen met laag inkomen krijgen gratis internet

Foto: ANP

Miljoenen huishoudens in de Verenigde Staten zullen gratis internet krijgen. President Joe Biden zal maandag aankondigen dat twintig grote internetproviders gratis snelle internetverbindingen zullen aanbieden aan huishoudens met een laag inkomen. Het plan is onderdeel van een programma dat wordt gefinancierd door de infrastructuurwet, die vorig jaar werd aangenomen.

Ongeveer 11,5 miljoen huishoudens hebben zich al ingeschreven voor het zogeheten Affordable Connectivity Program. In totaal komen zo’n 48 miljoen huishoudens in aanmerking voor het programma. De deelnemers krijgen kortingen tot 30 dollar per maand op hun internetabonnementen. De internetproviders, waaronder grote bedrijven als AT&T, Comcast en Verizon, hebben afgesproken voor die prijs een snelheid van ten minste 100 megabit per seconde aan te bieden en geen verdere kosten in rekening te brengen.

Huishoudens komen in aanmerking voor het programma door te voldoen aan een inkomensdrempel of als ze al deelnemen aan andere federale hulpprogramma’s, zoals zorgverzekeringsprogramma Medicaid of Pell Grant, een subsidieprogramma voor studenten. De twintig bedrijven die zich hebben aangemeld, vormen een fractie van de meer dan 1300 bedrijven die deelnemen aan het Affordable Connectivity Program.