FNV: zaterdag actie voor Primark Amsterdam om ontslagonrust

Foto: ANP

Vakbond FNV organiseert zaterdagmiddag een demonstratie bij de winkel van Primark in het centrum van Amsterdam vanwege onrust over ontslagen. De keten zou zo’n 250 mensen willen ontslaan, om erna tegen slechtere arbeidsvoorwaarden, zoals minder loon, veel personeel opnieuw te willen inhuren.

De bond kon nog niet zeggen hoeveel medewerkers van de winkelketen willen meedoen aan de actie. Wel zou de actie rond 16.00 uur moeten beginnen voor het Primark-pand.

Met de actie hoopt de vakbond een hogere ontslagvergoeding af te dwingen voor de medewerkers mochten ze ontslagen worden. Voor de mensen die blijven wil de bond “werkbare roosters en lonen die in de toekomst omhooggaan”, zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. “Primark wil nu de lonen bevriezen. Zeker in tijd van inflatie is dat belachelijk, Primark is een rijk bedrijf.”

De vakbond kreeg in maart meldingen van medewerkers van Primark over de op handen zijnde ontslagronde. Daarbij zouden behalve winkelpersoneel ook leidinggevenden in de winkels eruit moeten. De bond overhandigde naar aanleiding hiervan in april al een petitie aan de directie, ondertekend door circa 160 medewerkers.

“We begrijpen dat dit een moeilijke tijd is voor collega’s die worden getroffen”, zegt David Swann Lassche, leider van de Nederlandse tak van Primark. Volgens hem kan er via de vakbonden worden gestemd over een sociaal plan. Dat heeft Primark “tijdens het onderhandelingsproces vele malen aangepast”. Het bedrijf heeft daar ook positieve feedback op gekregen, en op “de flexibiliteit die we hebben getoond door naar onze mensen te luisteren en samen te werken om te proberen zoveel mogelijk van onze betrokken collega’s te behouden als mogelijk”, aldus Lassche.