IEA: geen acuut tekort aan olie door lagere productie Rusland

Foto: ANP

Er dreigt geen acuut tekort aan olie door een lagere olieproductie in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen Moskou. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport. De wereldwijde olievraag neemt namelijk minder sterk toe en er komt meer olie op de markt van de OPEC-landen in het Midden-Oosten en uit de Verenigde Staten.

Volgens het IEA daalde de Russische dagelijkse olieproductie in april met bijna 1 miljoen vaten. Vanwege de oorlog nemen westerse landen steeds minder olie af van Rusland en Russische oliebedrijven verlagen daarom hun productie. Overigens verkocht Rusland wel meer olie aan China en India. Ook aan de Europese Unie wordt nog olie verkocht. Daardoor stromen de miljarden uit de olieverkoop nog altijd naar de Russische schatkist.

Het IEA denkt dat de Russische productie dit jaar nog verder zal dalen, met 3 miljoen vaten per dag vanaf juli, doordat de sancties steeds zwaarder beginnen te wegen op de leveringen uit het land. De EU werkt aan een volledige boycot van Russische olie. Voor de invasie van Oekraïne lag de dagelijkse productie van Rusland op circa 10 miljoen vaten.

De groei van de wereldwijde olievraag wordt gedrukt door de coronalockdowns in China, waardoor er minder olie in dat land nodig is. China is ’s werelds grootste importeur van olie. Het IEA denkt dat de gemiddelde dagelijkse olievraag dit jaar zal uitkomen op 99,4 miljoen vaten. Dat is een stijging van 1,8 miljoen vaten per dag vergeleken met vorig jaar. De lidstaten van het IEA zijn daarnaast bezig de strategische olievoorraden aan te spreken om zo te helpen bij het verlagen van de brandstofprijzen aan de pomp.