Industrie blijft druk met voltooien van eerdere orders

Foto: ANP

De Nederlandse industrie heeft het nog altijd druk met het produceren van eerder bestelde goederen. Mede daardoor bleef de bedrijvigheid in de sector nog aardig hoog. Wel daalde die vorige maand ten opzichte van april iets, blijkt uit de zogeheten inkoopmanagersindex van kennisnetwerk Nevi.

In de afgelopen maand was de groei van de productie de kleinste in anderhalf jaar tijd en kwam er ook het kleinste aantal nieuwe orders bij. Door tekorten aan materialen en lange levertijden lopen industriële ondernemingen echter nog altijd achter de feiten aan. Ook personeelstekorten spelen daarbij mee. De hoeveelheid werk waar bedrijven nog niet aan zijn begonnen of die zij nog niet af hadden gemaakt steeg daardoor opnieuw sterk.

Die almaar toenemende achterstand zorgt ervoor dat de industrie de prijzen hoog houdt. Ook de prijzen die bedrijven zelf moeten betalen blijven hoog, zij het wel wat minder hoog dan de afgelopen maanden. Die hoge prijzen rekenen bedrijven door aan hun afnemers en die komen zo deels bij de consument terecht. Dat is een van de oorzaken van de inflatie.

Sectoreconoom industrie bij ABN AMRO Albert Jan Swart noemt de ontregelde toeleveringsketens en de tekorten aan geschoold personeel als oorzaken van de oplopende achterstanden bij de industrie. De toeleveringsketens kunnen nog verder oplopen door de lockdowns in China, dat corona probeert uit te bannen. “De effecten daarvan kunnen met enige vertraging merkbaar worden. Het is dan ook geen verrassing dat veel ondernemers hoge prijzen betaalden om nog meer voorraad op te bouwen van onderdelen en materialen, waarschijnlijk rekening houdend met nog meer ontregeling van toelevering in de komende maanden.”

S&P Global kwam met definitieve cijfers over de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone. De inkoopmanagersindex van de marktonderzoeker zwakte in mei af in vergelijking met april en staat nu op het laagste niveau in achttien maanden. Volgens de onderzoekers ging het aantal nieuwe orders voor het eerst sinds juni 2020 omlaag. Ook is het vertrouwen bij ondernemers flink gedaald door zorgen over de hoge inflatie en de problemen in toeleveringsketens, aldus S&P Global.