Fintechbedrijf Adyen onderaan in licht lagere AEX

Foto: ANP

Fintechbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die een klein verlies liet zien na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers bleven voorzichtig en keken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week. Een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders zorgde voor koersdruk.

De ECB, die donderdag eenmalig de rentevergadering houdt in Amsterdam, zal waarschijnlijk de rente nog ongemoeid laten. In juli zal de centrale bank naar verwachting wel gaan beginnen met het verhogen van de rente om de hard oplopende inflatie aan te pakken. In Australië werd de rente dinsdag voor de tweede keer op rij verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De Australische centrale bank schroefde de rente met 0,50 procentpunt op. Dat is de grootste renteverhoging sinds 2000. De rentestap viel ook groter uit dan economen hadden voorzien.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 707,78 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 1021,52 punten. De beurs in Parijs verloor 0,5 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,6 procent. De fabrieksorders daalden in april met 2,7 procent ten opzichte van maart, terwijl economen hadden gerekend op een lichte stijging. Duitse fabrieken hadden daarbij opnieuw last van de verstoringen in de toeleveringsketen door de inmiddels opgeheven lockdowns in China en de oorlog in Oekraïne.

De Londense FTSE-index bleef vrijwel vlak. Beleggers verwerkten het nieuws dat een meerderheid van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis nog steeds vertrouwen heeft in premier Boris Johnson en een motie van wantrouwen tegen hem heeft weggestemd.

Naast Adyen (min 2,1 procent) stonden chipbedrijf Besi en techinvesteerder Prosus in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 1,3 procent. Just Eat Takeaway zakte 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder nog bijna 12 procent na een krantenbericht over mogelijke interesse voor een overname van de Amerikaanse dochter Grubhub.

DSM verloor 0,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf koopt het Braziliaanse Prodap, een technisch specialist op het gebied van diervoeding. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Bij het bedrijf werken 330 mensen. ING en telecomconcern KPN voerden de schaarse stijgers aan met winsten tot 0,3 procent.

De euro was 1,0690 dollar waard, tegen 1,0688 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 119,48 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 120,45 dollar per vat.