Uber wil met rechtszaak tegen ministerie van algemene taxi-cao af

Foto: ANP

Techbedrijf Uber, bekend van de gelijknamige taxi-app, wil met een rechtszaak voor elkaar krijgen dat de cao voor taxivervoer niet meer voor de hele sector geldt. De onderneming heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat maandag dient in Den Haag.

In een door de vakbond FNV aangespannen rechtszaak kreeg Uber te horen dat het chauffeurs in dienst moet nemen en volgens de taxi-cao moet betalen. Het bedrijf verzet zich daar fel tegen, omdat het leidt tot veel extra kosten. In afwachting van een hoger beroep weigerde Uber zich aan de collectieve afspraken voor taxichauffeurs te houden, waarna een nieuwe rechtszaak tegen FNV volgde.

Nu wil Uber op een andere manier onder de cao-verplichting uitkomen. Het ministerie van SZW kan cao’s algemeen verbindend verklaren, waardoor alle ondernemingen in een bepaalde bedrijfstak zich aan dezelfde afspraken moeten houden. Dat gebeurde ook met de cao voor taxivervoer. Maar Uber betoogt dat die zogeheten algemeenverbindendverklaring moet worden opgeheven, omdat het ministerie niet consequent is geweest.

Om een arbeidsovereenkomst algemeen verbindend te kunnen verklaren voor een hele sector moet een minimaal percentage van de werknemers in een bedrijfstak werken bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming ervan. Maar volgens Uber zijn chauffeurs die bij platforms werken niet meegerekend, waardoor de cao niet representatief genoeg zou zijn.