AEX verder omlaag op laatste dag onrustige beursmaand

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder omlaag, op de laatste dag van de onrustige beursmaand juni. Beleggers blijven voorzichtig door de vrees voor een mogelijke recessie. De inflatie die wordt veroorzaakt door de sterk gestegen prijzen van energie en voeding lijkt voorlopig niet af te koelen en de renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden zouden een economische krimp kunnen veroorzaken.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 656,62 punten. De hoofdindex stevent af op een maandverlies van bijna 8 procent. De MidKap zakte 1,6 procent tot 898,65 punten. De beurs in Parijs verloor 2,3 procent. De inflatie in Frankrijk is in juni verder opgelopen tot een recordniveau van 6,5 procent. De DAX in Frankfurt leverde 2,5 procent in na een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen in mei. Londen daalde 1,8 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het rood. Verlichtingsbedrijf Signify was de grootste daler met een min van dik 4 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML volgden met verliezen van meer dan 3 procent.

Ook Just Eat Takeaway (min 0,8 procent) ging verder omlaag na de koersval een dag eerder. Analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse schroefden hun koersdoel voor het aandeel flink terug. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag een dag eerder al 16,5 procent van zijn beurswaarde verdampen na een zeer negatief analistenrapport van Berenberg.

In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,6 procent, ondanks een koopadvies door Citi. Luchtvaartmaatschappij KLM liet daarnaast weten de lening die het heeft gekregen van de Nederlandse staat om de coronacrisis te overleven volledig afgelost.

Ease2Pay steeg 10 procent. De parkeerbetalingsapp zag het aantal transacties in de eerste vijf maanden van het jaar sterk groeien, mede dankzij de overname van het transactieplatform voor oplaadpalen Involtum.

Uniper kelderde 17 procent. De grootste Duitse importeur van Russisch gas heeft flink last van het afknijpen van de gasleveringen door Moskou en liet zijn verwachtingen voor dit jaar los. Ook voert het bedrijf gesprekken met de overheid over steun. TotalEnergies daalde 2 procent. De Franse olieproducent gaat deze zomer kortingen bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen.

De euro was 1,0438 dollar waard, tegenover 1,0475 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 109,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 115,40 dollar per vat.