FNV opent meldpunt voor grenswerkers en thuiswerken

Foto: ANP

Vakbond FNV opent een meldpunt voor zogeheten grenswerkers die niet goed thuis kunnen of mogen werken van hun werkgever. Grenswerkers zijn mensen die in Nederland wonen, maar bijvoorbeeld in België of Duitsland werken, of andersom. De bond zegt meerdere meldingen te hebben gekregen van werknemers die ongelijk behandeld worden “op basis van hun woonland”.

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen, soms gedwongen, thuis gaan werken. Voor grenswerkers die tijdens deze periode thuis aan de slag gingen was bescherming als ze in een ander land werkten dan waar ze woonden. Voor dat soort werknemers kunnen andere regels gelden voor bijvoorbeeld sociale verzekeringen, belastingen en pensioen.

Grenswerkers worden “vaak” beperkt om thuis te werken, signaleert de bond. Soms hebben bedrijven dit bepaald in een thuiswerkprotocol, soms blijkt dat in de praktijk. Volgens FNV-bestuurder Petra Bolster ondervinden mensen die bijvoorbeeld in een re-integratietraject zitten hinder van niet thuis kunnen werken. “Het traject kan daardoor spaak lopen.” Er zijn ook voorbeelden van mensen die terug verhuizen naar het land waar ze vandaan komen. “Ingrijpende maatregelen”, aldus Bolster.

Sinds 1 juli gelden de fiscale maatregelen niet meer die getroffen waren voor thuiswerkende grensarbeiders, schrijft de FNV. Daardoor moeten de grenswerkers nu elk uur dat ze thuiswerken bijhouden. “Normaal gesproken zou je in Nederland een hoge sociale zekerheid hebben en lage belastingen, in België is dat bijvoorbeeld andersom. Dus dan heb je het nadeel van het ene land, maar ook het nadeel van het andere land als consequentie. Ook kan het recht op hypotheekrenteaftrek komen te vervallen voor het Nederlandse inkomen”, legt Bolster de gevolgen uit.

Per 1 juli zouden ook de tijdelijke maatregelen die getroffen waren voor sociale zekerheid stoppen. Die zijn verlengd tot 1 januari 2023. “Maar dat is uitstel van executie”, zegt Bolster. “In het land waar je verzekerd was, bleef je verzekerd. Maar als je niet thuis kunt werken, kan het betekenen dat je onder een ander verzekeringsregime valt”, zegt Bolster.

Er werken ongeveer 105.000 mensen als grenswerker. Van hen werken er 80.000 in Nederland, dus Duitsers of Belgen die bij Nederlandse bedrijven werken. “Het meldpunt is voor alle werknemers die als grenswerker werken”, zegt Bolster.