Top geplaagde vastgoedreus Evergrande weg om dubieuze praktijken

Foto: ANP

De topman en de financieel directeur van het geplaagde Chinese vastgoedconcern Evergrande moeten gelijktijdig vertrekken. Uit een voorlopig onderzoek is namelijk gebleken ze betrokken waren bij dubieuze praktijken met leningen, heeft Evergrande bekendgemaakt.

Het gaat om Xia Haijun en Pan Darong. Onder hun bewind zou er omgerekend zo’n 2 miljard euro aan gelden van Evergrande zijn gebruikt voor garantstellingen aan derden om bankleningen te verkrijgen. Een onafhankelijk rapport hierover komt als het goed is later naar buiten, als het onderzoek helemaal klaar is.

Evergrande werd vorig jaar wereldnieuws omdat het op omvallen stond en met een bankroet voor een schokgolf op de financiƫle markten dreigde te zorgen. Het concern heeft honderden miljarden aan schulden en probeert al maanden om nieuwe afspraken te maken met schuldeisers. Ook wordt gepraat met de autoriteiten die zouden overwegen om de firma te ontmantelen.

Vorig jaar zag Evergrande-oprichter en voorzitter Xu Jiayin, die ook wel bekend stond onder zijn Kantonese naam Hui Ka Yan, zich al gedwongen een stap terug te doen bij Evergrande. De leiding bij het concern komt nu in handen van Siu Shawn. Hij heeft direct laten weten dat er inmiddels overeenstemming op hoofdlijnen is met meerdere grote schuldeisers.