Bodemonderzoeker Fugro: veel werk voor windparken op zee

Foto: ANP

Bodemonderzoeker Fugro heeft het druk met zijn diensten voor windparken op zee. Maar ook bij traditionele olie- en gasprojecten heeft Fugro meer werk omdat landen vanwege de oorlog in Oekraïne de eigen energieveiligheid hoog op de agenda hebben gezet. Het Nederlandse bedrijf zag daardoor de omzet en orderontvangst in de eerste helft van dit jaar flink stijgen.

De omzet kwam uit op 833 miljoen euro, tegen ruim 673 miljoen euro een jaar eerder. Ook met bodemonderzoek voor infrastructuur- en waterprojecten – bijvoorbeeld werk rond klimaatverandering – werd meer omzet geboekt. Volgens de onderneming uit Leidschendam zijn offshore wind, infra en water nu goed voor meer dan 60 procent van de inkomsten. De orderontvangst voor de komende twaalf maanden nam met bijna 22 procent toe naar meer dan 1,1 miljard euro, geholpen door groei in alle regio’s.

De nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 29,4 miljoen euro. Dat was vorig jaar ruim 17 miljoen euro. Fugro handhaaft zijn verwachtingen voor het gehele jaar, waarbij onder meer wordt gerekend op verdere groei van de omzet. Het beursgenoteerde bedrijf meldde verder dat het nieuwe aandelen wil gaan uitgeven. Het gaat daarbij om maximaal 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.