Ultimatum van spoorvakbonden: NS krijgt week tijd, anders acties

Foto: ANP

De Nederlandse Spoorwegen ontvangen vrijdag een ultimatum van de spoorvakbonden. De vakbonden geven de NS een week de tijd om akkoord te gaan met de cao-eisen, “anders volgen er op korte termijn acties en stakingen”, meldt FNV-bestuurder Henri Janssen.

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar de partijen komen er na vijf onderhandelingsrondes nog niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de FNV-leden van tafel geveegd. Zij gaven daarbij al aan bereid te zijn om tot actie over te gaan. Ook de leden van vakbond VVMC stemden tegen het laatste cao-voorstel.

“Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers”, stelt Janssen.

De FNV ziet namelijk dat de NS de vacatures niet ingevuld krijgt waardoor bijvoorbeeld treinen uitvallen. Er is volgens Janssen daarom een fatsoenlijke cao nodig om het tij te keren. Alleen dan kan de NS meer mensen aannemen en de leegloop tegenhouden. “Daarmee wordt de dienstregeling voor de reizigers weer betrouwbaar en komt de service en sociale veiligheid van medewerkers weer op het eerdere hoge niveau.”

Ook CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga is niet te spreken over de houding van de NS. “Wij hebben tijdens de cao-onderhandelingen ingezet op zinvol werk en waardering van medewerkers. De NS heeft daar niet eens op gereageerd en wilde alleen maar praten over kosten en geld.” Wiersinga vindt dat de NS “juist in deze tijd van krapte, hoge werkdruk en corona” kan laten zien dat de medewerkers ertoe doen.

Een van de belangrijkste eisen van de vakbonden is de invoering van de Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle salarissen. Die moet de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdbaan. De lonen en salarisschalen moeten daarnaast omhoog met 100 euro bruto en het uurloon moet minimaal 14 euro per uur bedragen.

De NS laat via een woordvoerder weten af te wachten wat voor bericht hun kant opkomt. “Wat ons betreft blijven we in gesprek. De deur staat in ieder geval open.”