Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

Foto: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.

De ondertekeningsceremonie van de Chips and Science Act in het Witte Huis werd bijgewoond door topbestuurders van grote Amerikaanse chipbedrijven, zoals Intel en AMD, en ook politieke kopstukken uit het Congres. Biden stelde in een verklaring dat “de toekomst gemaakt zal worden in Amerika”. Hij sprak van een investering in de VS die maar “eens in een generatie wordt gedaan” en zei dat die zal helpen om “de economische concurrentie in de 21e eeuw te winnen”.

Biden gaf aan dat de wet moet helpen om beter de concurrentie aan te kunnen gaan met China op het gebied van chips. Ook moet de Amerikaanse afhankelijkheid van Aziatische toeleveranciers, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, worden verminderd door binnenlands meer te gaan produceren. Washington is bezorgd over tekorten aan chips uit Azië door de oplopende militaire spanningen met China over Taiwan.

De grotere binnenlandse productie moet ook helpen om de nijpende tekorten aan chips in de VS tegen te gaan. Met name de Amerikaanse auto-industrie heeft te kampen met productieproblemen vanwege tekorten aan halfgeleiders. Ook moeten chips goedkoper worden door ze meer in de VS te gaan produceren.

Eerder op de dag maakte chipbedrijf Micron Technology bekend 40 miljard dollar uit te trekken voor een grotere productie van geheugenchips op Amerikaanse bodem. Verder hebben bijvoorbeeld Intel, Samsung en TSMC gezegd miljarden uit te trekken voor de bouw van nieuwe chipfabrieken in de VS. Biden heeft gezegd dat de bouw van nieuwe chipfabrieken voor een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zal gaan zorgen in de komende zes jaar.