Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

Foto: ANP

Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.

Ook de olieprijzen gingen daardoor omhoog. Brentolie, de standaard voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd 0,5 procent duurder per vat op 97,10 dollar. Amerikaanse WTI-olie steeg 0,2 procent in prijs op 90,91 dollar per vat.

De Amsterdamse beurs was, net als beurzen elders in Europa, somber gestemd. Beleggers wachten het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer af, dat woensdag komt. Als de consumentenprijzen in de VS sterk blijven stijgen zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen, zo is de verwachting onder handelaren.

De AEX daalde 1,5 procent tot 716,93 punten. De MidKap ging 0,5 procent omlaag tot 960,67 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 1,2 procent, die in Londen ging juist 0,1 procent omhoog.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van meer dan 7 procent. Ook de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden in de staartgroep met verliezen tot 5,4 procent.

Heineken daalde 0,9 procent ondanks een positieve boodschap van concurrent Carlsberg. De Deense bierbrouwer verwacht dit jaar fors meer winst te maken dan waar het eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Carlsberg won 4 procent in Kopenhagen.

Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van haast 4 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

Airbus won 0,4 procent in Parijs. De Europese vliegtuigbouwer leverde in juli minder vliegtuigen af dan in juni vanwege productieproblemen door tekorten aan onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld.

In Frankfurt klom Munich Re 4 procent ondanks een flinke winstdaling in het tweede kwartaal. De Duitse herverzekeraar handhaafde wel de winstverwachting voor het hele jaar. Continental zakte 4,5 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen.

De euro was 1,0226 dollar waard, tegen 1,0211 dollar een dag eerder.