Reizigers zoeken alternatieve vervoermiddelen door staking NS

Foto: ANP

Reizigers zoeken naar alternatieve vervoermiddelen vanwege de estafettestakingen van de Nederlandse Spoorwegen. Zo worden er meer deelauto’s gebruikt en nemen mensen vaker de bus naar hun werk.

Het gebruik van deelauto’s steeg dinsdag met 50 procent, melden aanbieders MyWheels en Amber. Vorige week constateerde MyWheels bij een eerdere stakingsronde op het spoor een stijging van ruim 20 procent in het aantal ritten ten opzichte van de week ervoor. Ook het aantal boekingen steeg “gigantisch”.

De zakelijke deelautoaanbieder Amber, die onlangs met MyWheels samenging, meldt een stijging van ruim een kwart aan afgelegde kilometers vorige week toen de stakingen begonnen ten opzichte van de week ervoor. Met name het aantal zakelijke kilometers steeg, met 62 procent.

Busbedrijf Flixbus meldde maandag al dat de staking van dinsdag zou leiden tot “ongebruikelijke activiteit” op de binnenlandse lijnen. Het busbedrijf is ook in andere landen buiten Nederland actief. Flixbus zegt in een verklaring al sinds het begin van de onderhandelingen tussen vakbonden en de NS over de cao “een buitengewoon hoge vraag” te zien naar de busdiensten. Zowel het internetverkeer als het aantal boekingen kende “een flinke groei”. Flixbus verbindt twintig steden door heel Nederland.

Een woordvoerder van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, laat weten dat het dinsdag op de meeste buslijnen niet drukker is dan anders. De vervoerder zag wel meer reizigers op de verbinding tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid. “Soms met een kleine vertraging tot gevolg.”

Uber zegt dinsdag geen opmerkelijke pieken te zien, bijvoorbeeld rond treinstations. Ook in steden zoals Amsterdam en Rotterdam ziet het bedrijf niet dat meer mensen dan verwacht met Uber een rit bestellen.

Door de estafettestaking dinsdag in Midden-Nederland rijden er geen treinen van de NS door Nederland, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal – Schiphol. Het is de vierde stakingsdag van de vakbonden. Maandag lag het treinverkeer in Noord-Holland plat. Vorige week woensdag werd er al in Noord-Nederland gestaakt, en vrijdag in Zuid-Holland.

Reizigersorganisatie Rover zegt dat reizigers dinsdag goed op de hoogte lijken te zijn van de staking, net als bij de voorgaande stakingsdagen. “We kregen vooral klachten over mensen die niet begrepen waarom de NS pas maandagmiddag aankondigde dat dinsdag door het hele land geen treinen zouden rijden”, aldus een woordvoerder.