Netbeheerder vraagt Fransen om minderen stroomverbruik

Foto: ANP

De beheerder van het Franse elektriciteitsnet gaat huishoudens en bedrijven de komende zes maanden actief vragen om hun stroomverbruik soms te minderen. Zo wil de organisatie vermijden dat het stroomnet plaatselijk moet worden uitgeschakeld omdat de vraag het aanbod overtreft.

Europa kampt met een energiecrisis doordat Rusland de toevoer van aardgas afknijpt als vergelding voor de sancties die de Europese Unie heeft ingevoerd vanwege de inval in Oekraïne. In Frankrijk komt daar nog een probleem met de kerncentrales bovenop. Energieconcern Électricité de France heeft een aantal reactoren uitgeschakeld voor ongepland onderhoud dat langer duurt dan verwacht.

Volgens netbeheerder Réseau de Transport d’Électricité is tussen oktober en maart extra waakzaamheid nodig door de gespannen situatie. De organisatie verwacht op sommige dagen in die periode een alert te versturen dat bedrijven en huishoudens oproept minder stroom te verbruiken omdat er te weinig aanbod is. De beheerder kan in het uiterste geval grote verbruikers enkele uren afschakelen, de spanning op het net verlagen of plaatselijk het elektriciteitsnet maximaal twee uur uitschakelen.