Turkse rente nog verder omlaag ondanks zeer hoge inflatie

Foto: ANP

De Turkse centrale bank heeft donderdag de rente nog verder verlaagd, met een vol procentpunt naar 12 procent. De meeste economen hadden verwacht dat het belangrijkste rentetarief onveranderd zou blijven. Turkije kampt met de hoogste inflatie in 24 jaar.

In augustus ging de rente ook al met een vol procentpunt omlaag. In een verklaring stelde de centrale bank dat er “een afzwakkende economische activiteit is door een minder sterke buitenlandse vraag”.

De inflatie in Turkije is gestegen naar meer dan 80 procent. Door de rente juist te verhogen kan de inflatie worden afgeremd. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije daardoor al vaker verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken en de economie te stimuleren.

Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. In juni volgend jaar worden er in Turkije verkiezingen gehouden. Erdogan heeft al meermaals beloofd de leenkosten laag te zullen houden.