FNV denkt over acties bij PostNL na ’tragisch laag cao-bod’

Foto: ANP

Vakbond FNV denkt na over acties bij PostNL omdat het postbedrijf met een laag loonbod is gekomen voor de nieuwe cao. FNV vindt dat bod “tragisch laag” en besloot daarom geen tegenbod te doen. Pas als PostNL met een “serieus loonbod” komt wil de vakbond verder praten. De cao van PostNL liep al af op 1 april van dit jaar.

PostNL bood voor de medewerkers in de laagste drie loonschalen in 24 maanden twee keer 4 procent loonsverhoging. De werknemers in de drie schalen daarboven kunnen op respectievelijk tweemaal 3,5 procent, tweemaal 3 procent en tweemaal 2,5 procent meer loon rekenen in het voorstel. Iedereen in een hogere schaal krijgt twee keer 2 procent extra. Daarnaast wil PostNL de pensioenpremie verhogen.

FNV eist een loonsverhoging waarmee werknemers de gestegen kosten voor levensonderhoud kunnen compenseren. Ook wil de vakbond dat het minimumloon naar 14 euro gaat en de jeugdlonen worden afgeschaft. “Het bod dat er nu ligt komt niet eens in de buurt van het huidige inflatiecijfer van meer dan 10 procent”, zegt FNV-bestuurder Mariska Exalto. De bond gaat nu met de leden in gesprek over de volgende stappen.

Zo’n 19.000 mensen vallen onder de cao PostNL. Dat zijn niet alle medewerkers van het postbedrijf, want de circa 16.000 postbezorgers hebben een eigen cao.