Cijferupdate Goldman Sachs wekt vertrouwen op Wall Street

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger geëindigd. Beleggers trokken zich onder andere op aan meevallende resultaten van zakenbank Goldman Sachs. Sterke kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven geven Wall Street het vertrouwen dat het bedrijfsleven goed blijft draaien, ondanks verslechterde economische vooruitzichten.

Goldman Sachs werd 2,3 procent hoger gezet. De grote Amerikaanse zakenbank presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht. Het financiële concern kondigde ook een reorganisatie aan. Maandag stemden beter dan verwachte resultaten van Bank of Amerika beleggers al optimistisch.

De Dow-Jonesindex won 1,1 procent tot 30.523,80 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg ook 1,1 procent tot 3719,98 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 0,9 procent hoger op 10.772,4 punten. Tienjarige Amerikaanse schuldpapieren wonnen wat aan waarde, wat betekent dat de rentes daarop licht terugliepen.

Lockheed Martin kwam ook met resultaten en won 8,7 procent, de sterkste stijging voor het aandeel na de publicatie van kwartaalcijfers ooit. De winst viel hoger uit dan verwacht, waarbij onder andere de vraag naar het antitankwapensysteem Javelin groot was. Oekraïense militairen gebruiken het wapen veel om Russische tanks uit te schakelen.

Apple won net geen 1 procent na de presentatie van nieuwe iPads waarin de eigen M2-chip zit verwerkt. De site voor technieuws The Information schreef daarnaast op basis van ingewijden dat het bedrijf de productie van zijn nieuwste model smartphone, de iPhone 14 Plus, terugschroeft. Eerder zag Apple volgens mediaberichten al af van een productieverhoging voor de nieuwste iPhones.

Johnson & Johnson (min 0,4 procent), het bedrijf achter het Janssen-coronavaccin, boekte in het derde kwartaal meer omzet en winst dan analisten en beleggers hadden verwacht. Wel verlaagde het concern zijn verwachting voor de omzetgroei voor het hele jaar.

Winkelketen Target steeg 5,4 procent dankzij een koopadvies door analisten van de investeringsbank Jefferies.

De olieprijzen daalden, mede door signalen dat de Amerikaanse regering olie uit zijn strategische reserves op de markt wil brengen om schaarste te voorkomen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,70 procent goedkoper op 83,19 dollar. Brentolie verloor 1,6 procent aan waarde en kostte 90,12 dollar per vat.

De euro was 0,9855 dollar waard, tegenover 0,9827 dollar bij het slot van de Europese beurzen.