Bank of England wil obligatieverkoop niet nog verder uitstellen

Foto: ANP

De Bank of England zal de geplande verkoop van miljarden ponden aan Britse staatsobligaties niet verder uitstellen. Een bericht van zakenkrant Financial Times dat dit mogelijk het geval zou zijn werd dinsdag door de Britse centrale bank tegengesproken.

Volgens het bericht van de krant zou uitstel hebben kunnen helpen bij het zorgen voor meer stabiliteit op de obligatiemarkten, na de onrust die was ontstaan door de mislukte begrotingsplannen van de nieuwe premier Liz Truss. Nadat een woordvoerder van de Bank of England de conclusies van het artikel “onnauwkeurig” noemde was dit direct te merken op de obligatiemarkten. De rente op staatspapier veerde meteen op.

De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt draaide maandag al bijna alle belastingverlagingen, die door zijn voorganger Kwasi Kwarteng en Truss waren gepresenteerd, terug. De belastingverlagingen, die waren bedoeld om de economische groei aan te jagen, zorgden eerder voor grote onrust op de financiële markten.

De Bank of England is juist bezig om het steunbeleid dat in maart 2020 werd ingevoerd om de Britse economie door de coronacrisis te loodsen, af te bouwen. De centrale bank heeft inmiddels de rente in het Verenigd Koninkrijk al een aantal keren flink verhoogd in de strijd tegen de hoge inflatie.

Ook zou de centrale bank gaan beginnen met de afbouw van zijn portefeuille van staatsobligaties, die tijdens de pandemie werden opgekocht. De start van de verkoop van deze staatsobligaties, met een totale omvang van 838 miljard pond (zo’n 964 miljard euro) zou op 6 oktober beginnen, maar werd al uitgesteld vanwege de onrust over de begrotingsplannen van de nieuwe regering. Het is nu de bedoeling dat deze verkoop voor het eind van de maand alsnog plaatsvindt.