Amerikaanse economie groeit weer in derde kwartaal na krimp

Foto: ANP

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal weer gegroeid na twee kwartalen van krimp op rij. Het bruto binnenlands product (bbp) van de grootste economie ter wereld steeg afgelopen kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De groei viel daarmee sterker uit dan de stijging van 2,4 procent die economen hadden voorzien.

Het Amerikaanse statistiekbureau hanteert voor de economische groei, anders dan in Europa gebruikelijk is, de zogenaamde geannualiseerde methode. Dat betekent dat de groei wordt doorberekend alsof die over een heel jaar hetzelfde tempo aan zou houden. Zonder die aanpassing is de economie met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal kromp de economie van de Verenigde Staten nog met een geannualiseerde 0,6 procent. Ook in het eerste kwartaal was sprake van een krimp. Het sterker dan verwachte groeicijfer is mogelijk een opsteker voor de Amerikaanse president Joe Biden in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS die binnenkort worden gehouden.

De groei werd gedreven doordat consumenten in de VS ondanks de hoge inflatie meer uitgaven. Zo stegen de consumptiebestedingen afgelopen kwartaal met 1,4 procent, tegen een verwachting van 1 procent. Ook exporteerden Amerikaanse bedrijven meer goederen naar het buitenland.

Volgens Biden tonen de groeicijfers aan dat de economie van zijn land “krachtig vooruit blijft gaan”. “Maandenlang hebben doemdenkers gezegd dat de Amerikaanse economie in een recessie is”, zei Biden die claimde dat Republikeinse politici zelfs op zo’n neergang zaten te hopen. “Maar vandaag hebben we opnieuw bewijs gekregen dat het economische herstel zich voortzet.”