Intern document: helft personeel Twitter getroffen door ingrepen

Foto: ANP

Twitter heeft de helft van de circa 7500 werknemers wereldwijd op straat gezet . Dat staat in een intern document. Onder de nieuwe topman Elon Musk is Twitter begonnen aan een grote opknapbeurt.

“Ruwweg 50 procent van het personeelsbestand zal worden getroffen”, zo valt te lezen in een document dat in handen kwam van persbureau AFP. Musk is sinds een week eigenaar van Twitter. De miljardair betaalde eerder 44 miljard dollar voor de overname.

In Nederland telde Twitter vorig jaar vijftien medewerkers. Het is vooralsnog niet bekend of hier ook sprake is van een halvering van het personeelsbestand.

Werknemers over de hele wereld zijn de deur gewezen. Veel van hen uitten hun frustratie en ongeloof via Twitter. “Werd wakker met het nieuws dat mijn tijd als werknemer bij Twitter tot een einde is gekomen. Ik ben er kapot van. Ik kan het nog niet bevatten”, zei Michele Austin, Twitters directeur publiek beleid voor de VS en Canada.

Vooruitlopend op de ontslagen heeft Twitter zijn kantoren wereldwijd gesloten en werknemers gevraagd thuis te blijven in afwachting van nieuws over hun lot bij het bedrijf. De afvloeiing maakt deel uit van Musks zoektocht naar manieren om de gigantische deal van 44 miljard dollar te betalen. Om Twitter over te kunnen nemen moet Musk zich flink in de schulden steken. Zo verkocht hij al 15,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen, zijn elektrische autobedrijf.

Musk, de baas van onder andere Tesla en SpaceX, is op zoek naar nieuwe manieren waarop Twitter geld kan verdienen. Zo kwam hij al met het idee om gebruikers 8 dollar per maand te laten betalen voor geverifieerde accounts. Dit zou kunnen helpen om het potentiële verlies van adverteerders, Twitters belangrijkste bron van inkomsten, te compenseren.

Veel van ’s werelds beste merken hebben hun advertenties via Twitter stopgezet, afgeschrikt door de minachting van Musk voor contentcontroles. Donderdag heeft een groep van vijf reeds ontslagen Twitter-werknemers een zaak aangespannen tegen het bedrijf omdat ze van Twitter niet de wettelijk vereiste opzegtermijn van zestig dagen hadden gekregen.