Zeker 1 miljard klantengeld cryptobeurs FTX foetsie

Foto: ANP

Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen Amerikaanse cryptohandelsplatform FTX is spoorloos verdwenen, hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.

Oprichter Sam Bankman-Fried zou in het geheim 10 miljard dollar van klanten hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen, zeggen de bronnen die betrokken zijn bij het cryptodebacle.

Vrijdag werd bekend dat de cryptobeurs in de Verenigde Staten uitstel van betaling aanvraagt. FTX en tientallen gelieerde bedrijven hebben gekozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure. Die procedure stelt bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen in staat om toch nog actief te blijven terwijl ze werken aan een doorstart. De faillissementsprocedure geldt voor onder andere cryptobeleggingsfirma Alameda, die eerder deze week alle activiteiten staakte.

Bankman-Frieds cryptomuntenimperium begon eerder deze week te wankelen door de waardedaling van de eigen munt die FTX uitgeeft, de FTT. Zijn cryptobeurs kampte door die val met liquiditeitsproblemen. Daarop kondigde de concurrerende cryptobeurs Binance aan FTX te willen overnemen, maar die zag daar na boekenonderzoek vanaf.

FTX maakte zaterdag bekend dat het digitaal geld offline haalt, na een reeks “ongeautoriseerde transacties”. Volgens marktkenners zijn er inmiddels honderden miljoenen dollars van het ingestorte platform afgehaald. Volgens Ryne Miller, een adviseur van FTX, gaat er geld naar zogeheten cryptowallets die niet verbonden zijn met het internet. Dat zou bescherming moeten bieden tegen hackers.

Naar verluidt heeft de opgestapte topman Bankman-Fried zaterdag een vlucht gepakt naar Argentinië. Wat hij daar gaat doen is niet bekend.

Voor de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is het ineenstorten van het crypto-imperium een bevestiging dat de markt voor digitale munten “zeer zorgvuldige regulering” vereist. “Het toont de zwakheden van deze hele sector”, zei Yellen zaterdag in een interview met Bloomberg News.

Ze vergeleek het cryptodrama met ontwikkelde financiële markten, waar beleggers beter beschermd zijn door regelgeving. “Op andere gereguleerde beurzen zou je de activa van klanten gescheiden houden”, zei Yellen. “Het idee dat je de deposito’s van klanten van een beurs zou kunnen gebruiken en ze uitlenen aan een afzonderlijke onderneming die je beheert om met hefboomwerking, risicovolle investeringen te doen, zou niet zijn toegestaan”, aldus Yellen.