ECB overwoog bij laatste rentebesluit ook kleinere verhoging

Foto: ANP

Enkele bestuurders van de Europese Centrale Bank waren in oktober voorstander van een kleinere verhoging van de rente in de eurozone. Dat blijkt uit de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB. Het voorstel om de rente toch met 0,75 procentpunt te verhogen werd uiteindelijk gesteund door een ruime meerderheid van de beleidsmakers.

De bestuursleden die de voorkeur gaven aan een minder agressieve stap van 0,5 procentpunt wezen onder meer op de kwetsbare stemming op de markten en het toenemende risico op een recessie. Vanwege de aanhoudende hoge inflatie in de eurozone, die in oktober een nieuw record bereikte van 10,6 procent, werd besloten de rente opnieuw met 0,75 procentpunt te verhogen.

Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING wijzen de notulen van de oktobervergadering op een groeiende bezorgdheid over een recessie, althans bij sommige bestuursleden, die de komende maanden zou kunnen leiden tot een pauze van de renteverhogingen.

Ook sturen meer beleidsmakers van de ECB de laatste tijd aan op een mogelijke kleinere rentestap bij de rentevergadering op 15 december. Het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone over november, dat volgende week naar buiten komt, zal echter een nadrukkelijke rol spelen bij die beslissing.