Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

Foto: ANP

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet met 1,7 procent. Qua verkoopvolumes ging het om een daling van 6,7 procent. Drogisterijen, winkels in doe-het-zelfartikelen, winkels in recreatieartikelen en kledingwinkels zagen de omzet stijgen. Bij winkels in consumentenelektronica en witgoed, schoenenwinkels en meubelzaken was sprake van een daling.

Bij de levensmiddelenwinkels steeg de omzet gemiddeld met bijna 8 procent. Ook hier werden in doorsnee minder producten gekocht. Het verkoopvolume daalde met ruim 3 procent. Bij supermarkten steeg de omzet met 8,8 procent. Speciaalzaken zagen hun omzet met gemiddeld 0,7 procent stijgen.

Verder meldde het CBS dat er online 4,2 procent meer werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen maakten een stevige omzetgroei door. Bij die winkels groeide de omzet met 7,5 procent.