WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Foto: ANP

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van ingewijden dat versneld wordt gewerkt aan een plan om minder afhankelijk te worden van China. Daarbij wordt gekeken naar verhuizingen naar bijvoorbeeld India en Vietnam.

Apple wil vooral de afhankelijkheid van de assemblage-industrie onder leiding van Foxconn verminderen. De Foxconn-fabriek produceert het overgrote deel van de iPhone 14 Pro- en Pro Max-toestellen, Apple’s populairste telefoons, maar zou door de problemen tot wel 6 miljoen iPhones minder kunnen maken.

De Zhengzhou-campus wordt al weken geteisterd door sluitingen en onrust onder werknemers. Duizenden personeelsleden zijn in oktober gevlucht na chronische voedseltekorten. Zij werden vervangen door nieuwe werknemers, die op hun beurt in opstand kwamen tegen het schenden van loonafspraken door Foxconn en quarantainemaatregelen. De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple looft nu bonussen uit om nieuw personeel te trekken om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

Apple voelt zich steeds minder op zijn gemak nu nog altijd een groot deel van zijn activiteiten op één plek is geconcentreerd. Naast een verhuizing naar andere landen zou het bedrijf ook met meerdere Chinese partners in zee kunnen gaan. De vraag is alleen of andere partners ook in staat zullen zijn om honderden miljoenen gadgets te produceren.

Apple en China zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden. Die relatie heeft tot nu toe meestal tot wederzijds voordeel geleid. De verwachting is niet dat wijzigingen van de ene op de andere dag plaatsvinden. Apple brengt nog steeds elk jaar nieuwe iPhone-modellen uit, naast updates van zijn iPads, laptops en andere producten.