Amerikaanse overheid zet nog 36 Chinese bedrijven op zwarte lijst

Foto: ANP

De Amerikaanse regering wil 36 Chinese bedrijven op een zwarte lijst plaatsen om ze te beletten bepaalde Amerikaanse onderdelen te kopen. Een van die bedrijven is de chipproducent Yangtze Memory Technologies (YMTC).

Het Amerikaanse ministerie van Handel voegt de Chinese bedrijven deze week al toe aan de handelslijst, zegt een ingewijde tegen persbureau Bloomberg. Eenmaal toegevoegd moeten de Amerikaanse leveranciers een speciale licentie aanvragen om zelfs vrij eenvoudige technische producten naar het betreffende bedrijf te mogen verzenden.

YMTC wil geen commentaar geven op de kwestie tegen persbureau Reuters. Het Amerikaanse ministerie van Handel kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

In oktober werden al 31 Chinese bedrijven toegevoegd aan een lijst van bedrijven die Amerikaanse functionarissen niet hebben kunnen inspecteren. Dat zorgde voor oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

De regering van president Biden presenteerde onlangs nieuwe exportregels, bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen. Zo moeten Amerikaanse chipbedrijven stoppen met de levering van bepaalde apparatuur aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn. Ook willen de Amerikanen voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen.