Philips: ook na verdere tests kleine risico’s bij apneu-apparaten

Foto: ANP

De risico’s op gezondheidsklachten van gebruikers van slaapapneu-apparaten van Philips zijn zeer klein, stelt het medisch technologiebedrijf. Nu de tests van de eerste generatie zogeheten Dreamstation-apparaten zijn afgerond, bevestigen die volgens het bedrijf vroege resultaten uit de zomer. Twee derde van alle apparaten in de terugroepactie zijn van dit type.

In totaal moet Philips 5,5 miljoen apparaten vervangen. Van die vervangende apparaten heeft het bedrijf inmiddels 90 procent geproduceerd. Die zijn onderweg naar patiënten of zorgleveranciers die ze op hun beurt weer aan patiënten zullen verstrekken. Daarmee voldoet Philips aan het zelf gestelde doel voor dit jaar.

De problemen met de slaapapneu-apparaten hebben betrekking op isolatieschuim in de machines. Dat kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. In beide gevallen stelt Philips dat de risico’s binnen de veiligheidslimieten vallen.

De kans op aantasting van het isolatieschuim is volgens Philips ook heel klein. Al eerder stelde het bedrijf dat die in de Verenigde Staten 0,5 procent was als de apparaten niet met ozon waren schoongemaakt. In Europa is de kans 0,04 procent, ofwel een op de 2500 apparaten heeft last van het probleem. In Japanse apparaten werd helemaal geen aangetast schuim aangetroffen.