Vastelastenbond: zorgen over woekerwinsten energiebedrijven

Foto: ANP

De Vastelastenbond maakt zich zorgen over mogelijke woekerwinsten voor energiebedrijven, omdat zij de gedaalde gasprijzen niet of pas laat doorberekenen aan klanten. Daardoor profiteren consumenten dus niet van de lagere inkoopkosten. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie wil dan ook dat er streng toezicht komt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren”, aldus Wolfert.

De gasprijzen zijn de laatste tijd fors gedaald, mede geholpen door het milde weer. “Dat klinkt goed omdat consumenten verwachten deze daling in hun variabele tarieven terug te zien. Het punt is dat het wel enige tijd kan duren voordat deze daling wordt doorberekend, als dat überhaupt al gebeurt. Zolang de prijsdaling niet wordt doorberekend, blijven consumenten de volle mep betalen voor hun energierekening”, zegt Wolfert.

Hij stelt dat stijgende inkoopprijzen snel worden doorberekend aan klanten, maar dat dit bij dalende inkoopprijzen een ander verhaal kan zijn. Ook kunnen volgens Wolfert consumenten niet overstappen naar een voordeliger aanbod omdat er op dit moment nauwelijks aanbiedingen zijn. “Door deze kunstmatige marktsituatie zit de consument gevangen in een variabel contract dat niet altijd even goed meebeweegt met de markt.”

Wolfert pleit daarom voor strikt toezicht van de ACM. “Deze tijd vraagt om een proactieve houding van de toezichthouder en een eerlijke marktwerking. De toezichthouder moet goed doorberekenen of de tarieven kloppen en monitoren hoe de tarieven tot stand komen. Het doel moet zijn dat er voorkomen wordt dat er woekerwinsten gemaakt worden. Consumenten moeten beschermd worden tegen de onvoorspelbare energiemarkt.”