Videovergaderdienst Zoom schrapt 1300 banen

Foto: ANP

Videovergaderdienst Zoom Video schrapt wereldwijd 1300 banen. Voor het Amerikaanse bedrijf, dat tijdens de coronacrisis hard groeide toen in veel landen werken vanuit huis de voorkeur kreeg, betekent dat een verkleining van het personeelsbestand met 15 procent.

Topman Eric Yuan maakte de reorganisatie dinsdag bekend en zegt zichzelf verantwoordelijk te houden voor de verkeerde inschattingen die de reorganisatie noodzakelijk maken. Tijdens de pandemie verdriedubbelde Zoom het aantal werknemers. Hij liet weten zijn salaris met 98 procent te verlagen en dit jaar geen bonus te zullen accepteren. Andere bestuurders moeten het met een vijfde minder loon doen en zullen ook geen bonus krijgen.

Zoom Video is niet het eerste techbedrijf dat banen schrapt nu de ontwikkelingen uit de coronatijd niet doorzetten. Zo zette Amazon al 18.000 mensen op straat omdat de cloudtak minder hard groeide en mensen weer deels terugkeerden naar gewoon winkelen. Bij Microsoft worden 10.000 banen geschrapt en bij Google 12.000.