Maaltijdbezorger Deliveroo schrapt honderden banen

Foto: ANP

Maaltijdbezorger Deliveroo schrapt 350 banen, wat gelijkstaat aan 9 procent van het personeelsbestand. Het Britse bedrijf nam de afgelopen jaren veel nieuw personeel aan en reageert volgens topman Will Shu op “onvoorziene economische tegenslagen”. Daarmee bedoelt hij onder andere de hoge inflatie, de energiecrisis en vrees voor een recessie in het Verenigd Koninkrijk.

Deliveroo richt zich tegelijkertijd meer op het boeken van hogere winsten, terwijl het bedrijf voorheen vooral snel wilde groeien om marktaandeel te veroveren en verliezen voor lief nam. Eind november trok de concurrent van het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway zich terug van de Nederlandse markt als onderdeel van die koerswijziging.

Naast de dalende koopkracht als gevolg van sterk gestegen energierekeningen en prijzen voor de boodschappen, presteren onlinebedrijven zoals Deliveroo ook minder door het einde van de coronapandemie. Tijdens lockdowns kregen ze veel extra bestellingen te verwerken omdat restaurants en winkels gedwongen dicht moesten.

Ook andere grote internetconcerns kondigden onlangs massaontslagen aan, zoals Amazon en veilingsite eBay. Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zei in november maximaal 170 banen te schrappen.