Studie: rolverdeling mannen en vrouwen houdt arbeidsmarkt krap

Foto: ANP

De problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt blijven bestaan omdat Nederlandse vrouwen veel meer in deeltijd werken dan vrouwen in andere landen. Advies- en accountantsbureau PwC onderzocht de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in meer dan dertig landen wereldwijd. Volgens bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt en partner van PwC Bastiaan Starink verdwijnt de traditionele rolverdeling van mannen en vrouwen maar heel langzaam uit de Nederlandse werkcultuur.

Door de hoge kosten voor kinderopvang en de belastingdruk voor middeninkomens loont volledig werken amper volgens Starink. Hij analyseerde de onderzoeksresultaten over Nederland voor PwC. “Er is in de afgelopen tien jaar weinig veranderd. Veel moeders zorgen daarom nog steeds vaker voor de kinderen terwijl hun partner meer uren werkt. Zij raken daardoor achter in hun carrière en halen dat ook niet snel meer in”, zegt Starink.

Culturele aspecten en de houding van mannen spelen ook een grote rol in het hoge aandeel parttime werkende vrouwen, stelt Starink. Volgens hem zijn oplossingen vanuit de overheid nodig. “Het is goed dat dit kabinet kinderopvang betaalbaarder wil maken. Dat helpt om meer te kunnen werken als ouder. Tegelijkertijd moeten we inzetten op meer werken zodra het gezinsleven dit weer toelaat en later met pensioen gaan.” Dit kan volgens hem ook zorgen voor minder krapte op de arbeidsmarkt en daarbij minder personeelstekorten.

In de andere onderzochte landen hebben veel meer vrouwen een voltijdbaan volgens het onderzoek van PwC. De meest recente cijfers komen uit 2021. Van de Nederlandse vrouwen werkte 45 procent in dat jaar voltijds. In bijvoorbeeld België was dat 72 procent. Vrouwen in Slowakije werkten met meer dan 95 procent het vaakst fulltime. Nederlandse vrouwen hadden wel vaker een fulltimebaan dan in eerdere jaren, in 2015 hadden nog geen vier op de tien vrouwen voltijds werk.

Wel werken er in Nederland meer vrouwen vergeleken met veel andere landen. Het aantal Nederlandse vrouwen met een deeltijd- of voltijdbaan was 80 procent in 2021. Alleen in IJsland (82 procent) en in Zweden (81 procent) hadden vrouwen dat jaar iets vaker een baan.

In de index van PwC over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt staat Nederland ongeveer halverwege, op plek 15. Daarmee is Nederland in 2021 een plek omhooggegaan vergeleken met een jaar eerder. In Nederland zaten in 2021 meer vrouwen in het bestuur dan in veel andere landen. Bijna 35 procent van alle bestuursleden was toen vrouw. Tien jaar geleden was dit ruim de helft minder, 14 procent.