Banken in het rood op lager Wall Street, FedEx uitblinker

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan na een zeer turbulente handelsweek door de onrust in de bankensector. De banken op Wall Street kwamen weer onder druk te staan met een zeer scherpe koersdaling voor de regionale First Republic Bank. Pakketbezorger FedEx was juist een positieve uitschieter dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar.

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 1,2 procent op 31.861,98 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 3916,64 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 11.630,52 punten.

First Republic Bank kelderde bijna 33 procent. De bank uit Californië veerde donderdag nog op na een steunactie van verschillende grote Amerikaanse banken voor de wankele regionale bank. First Republic Bank kreeg 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Maar First Republic Bank liet weten geen dividend meer uit te keren.

Andere regionale banken als PacWest Bancorp en Western Alliance Bancorp verloren tot 19 procent. De grote banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo zakten tot 4 procent.

FedEx steeg 8 procent. De pakketbezorger had ook in het afgelopen kwartaal last van de lagere vraag naar zijn diensten. Door de hoge inflatie wordt er minder besteld bij webwinkels en heeft FedEx dus ook minder pakketjes te bezorgen. Dankzij kostenbesparingen wist het bedrijf echter meer winst te boeken dan analisten hadden verwacht.

Nvidia klom 0,7 procent. Het chipbedrijf dat videokaarten en chipsets maakt voor moederborden en mobiele apparaten profiteerde van een adviesverhoging door Morgan Stanley. De analisten van de zakenbank verwachten dat het bedrijf goede zaken zal doen door de opkomst van chatbots als ChatGPT, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI), waar Nvidia ook chips voor ontwikkelt.

De euro was 1,0663 dollar waard, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie daalde 3 procent in prijs tot 66,30 dollar. Brentolie kostte 2,9 procent minder op 72,55 dollar per vat.