FT: Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse

Foto: ANP

De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.

Onder Zwitserse regelgeving moet UBS normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen wordt die consultatieperiode overgeslagen, al worden de exacte details nog uitgewerkt.

Op de aandelenbeurzen is grote onrust ontstaan rond Credit Suisse na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. De Zwitserse centrale bank heeft al miljarden aan steun toegezegd aan de bank.

Zaterdagavond zijn de Zwitserse autoriteiten en de twee Zwitserse banken naar verluidt naarstig op zoek naar een oplossing. Vermoedelijk zullen de onderhandelingen ook zondag nog doorgaan. Geen van de betrokken partijen wil reageren. Volgens de Financial Times wordt UBS, de grootste bank van Zwitserland, door de centrale bank en toezichthouder Finma als enige optie gezien om Credit Suisse over te nemen. Als de twee banken fuseren, gaan mogelijk 10.000 banen verloren, meldt een ingewijde aan persbureau Reuters.

UBS, dat wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, zou vooral moeite hebben met de overname van de investeringsbank van Credit Suisse, die eerder voor schandalen en verliezen heeft gezorgd. UBS eist volgens ingewijden dan ook garanties van de Zwitserse overheid tegen bepaalde risico’s. Volgens Reuters wordt gesproken over een bedrag van 6 miljard dollar (ruim 5,5 miljard euro). Dat bedrag kan gedurende de onderhandelingen nog wijzigen.

Verder zouden volgens bronnen ook Deutsche Bank en BlackRock interesse hebben om Credit Suisse geheel of gedeeltelijk over te nemen. De Amerikaanse vermogensbeheerder ontkent echter belangstelling te hebben. Deutsche Bank heeft niet gereageerd.