Uitspraak Hoge Raad over schadeloosstelling obligatiehouders SNS

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak of de overheid onteigende houders van obligaties en leningen van SNS Reaal en SNS Bank schadeloos moet stellen. In totaal gaat het om ruim 800 miljoen euro aan schadevergoedingen.

Advocaat-generaal Bastiaan Assink schreef eerder in een advies aan de Hoge Raad dat de overheid de obligatiehouders zou moeten betalen. Daarmee kon een uitspraak van de Ondernemingskamer daarover in stand blijven. Vaak volgt de Hoge Raad zo’n advies, maar dat hoeft niet.

De Hoge Raad boog zich over de zaak omdat de overheid in cassatie ging na de uitspraak van de Ondernemingskamer. Die bepaalde dat de obligatiehouders schadeloos moesten worden gesteld voor het bedrag dat zij zouden hebben gekregen als het toenmalige SNS failliet was gegaan in plaats van genationaliseerd. Aandeelhouders van SNS Reaal hoefden niets te krijgen, omdat hun aandelen bij een bankroet ook waardeloos zouden zijn geweest.

De Staat nationaliseerde in 2013 SNS Reaal en SNS Bank omdat het financiële concern dreigde om te vallen. De geredde onderdelen werden in een verzekeringstak en een banktak ondergebracht. Die eerste werd verkocht aan het Chinese Anbang en werd later weer doorverkocht aan Athora en NN. De banktak heet inmiddels de Volksbank en is het moederbedrijf van merken als SNS, ASN Bank, Regio Bank en hypotheekverstrekker BLG Wonen.