JPMorgan stijgt op Wall Street na kopen First Republic Bank

Foto: ANP

JPMorgan Chase ging maandag vooruit op de aandelenbeurzen in New York, waar in tegenstelling tot de Europese markten op 1 mei wel wordt gehandeld. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de grote Amerikaanse bank zijn kleinere noodlijdende branchegenoot First Republic Bank heeft gekocht nadat die bank eerst door de toezichthouders in beslag was genomen. Het aandeel JPMorgan steeg 2,9 procent.

De Amerikaanse toezichthouder FDIC had verschillende banken, waaronder JPMorgan, afgelopen weekend gevraagd om een overnamebod te doen op First Republic. Aangezien er geen overeenstemming kon worden bereikt over een rechtstreekse aankoop van First Republic, hebben de toezichthouders de bank eerst in beslag genomen. Daarna werden alle banktegoeden en de meeste bezittingen doorverkocht aan JPMorgan.

First Republic Bank is de derde Amerikaanse bank die in twee maanden tijd failliet is gegaan. In maart dit jaar ontstond veel onrust in de bankensector nadat kort na elkaar Silicon Valley Bank en Signature Bank omvielen nadat klanten in enkele dagen veel geld van hun rekeningen hadden gehaald. First Republic kampte met hetzelfde probleem en raakte afgelopen week zo’n 75 procent van zijn beurswaarde kwijt.

Verder wordt deze week vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en de uitkomsten daarvan worden woensdag bekendgemaakt. Naar verwachting zal de Fed de rente voor de tiende keer op rij gaan verhogen in de strijd tegen de inflatie. Beleggers hopen wel dat de centrale bank daarna een pauze zal nemen en dat dit voorlopig de laatste verhoging zal zijn.

De algehele stemming op Wall Street was op de eerste dag van de nieuwe beursmaand terughoudend. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel een plus van 0,2 procent op 34.163 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 4173 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,1 procent op 12.216 punten.

Beleggers verwerkten daarnaast nog tegenvallende cijfers over de industrie uit China. Daar bleek dat de mate van activiteit in de industrie vorige maand onverwacht is gekrompen.

General Motors (GM) steeg 3,6 procent. Analisten van investeringsbank Morgan Stanley verhoogden hun advies voor de autofabrikant. Ook het koersdoel ging omhoog. Olieproducent ExxonMobil werd daarentegen door zakenbank Goldman Sachs van de kooplijst gehaald en verloor 1,5 procent.