Brits mkb roept op energiecontracten ondernemers open te breken

Foto: ANP

Duizenden kleine Britse ondernemingen staan op omvallen als de energiesteun van de Britse regering binnenkort wegvalt. Energieleveranciers in Groot-Brittannië zouden daarom opnieuw moeten onderhandelen over de vaste energiecontracten van de bedrijven. Daartoe roept de Britse mkb-organisatie FSB op.

Het betreft contracten die vorig jaar zijn afgesloten toen de energieprijzen tot recordhoogte waren gestegen. Tot nu toe heeft de Britse regering de kleine ondernemers ondersteund bij het betalen van de energierekening. Maar de rekening zal binnenkort hoger uitvallen als de overheidssteun komt te vervallen. FSB denkt dat zo’n 93.000 kleine bedrijven daardoor in de betalingsproblemen kunnen komen, met mogelijk gedwongen sluiting tot gevolg.

Energieleveranciers staan er echter niet om te springen de contracten open te breken. Zij kopen energie van tevoren in, waarbij de kosten worden vastgelegd op het moment van contractondertekening. Een nieuw voordeliger contract voor kleine ondernemers kan ertoe leiden dat de leveranciers energie met verlies moeten gaan leveren.

Om de leveranciers tegemoet te komen, stelt FSB voor nieuwe contracten “te mengen en te verlengen”. Dat wil zeggen dat de tarieven weliswaar omlaag gaan, maar dat de contractduur met een leverancier wordt verlengd.