OCI en Kendrion zakken op lager Damrak na kwartaalcijfers

Foto: ANP

Kunstmestproducent OCI en de producent van elektromagnetische componenten Kendrion behoorden dinsdag tot de grootste dalers op het Damrak. Beleggers waren duidelijk niet te spreken over de kwartaalresultaten van beide bedrijven. De algehele stemming op de aandelenmarkten bleef daarbij voorzichtig. Dat komt vooral doordat wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag naar buiten komt.

De Federal Reserve verhoogde vorige week nog de rente in de strijd tegen de inflatie, maar liet daarbij wel doorschemeren dat het mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Beleggers hopen dan ook dat de inflatie verder is afgekoeld zodat de Fed inderdaad de renteverhogingen kan pauzeren.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 750,60 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 931,26 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, won de FTSE-index 0,1 procent.

Grootste dalers in de AEX waren betaalbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus, met minnen van 2 en 1,6 procent. Verzekeraar NN Group ging aan kop met een plus van 0,5 procent. Philips verloor 0,3 procent. Het zorgtechnologiebedrijf houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en krijgt daar waarschijnlijk veel vragen over de affaire met zijn slaapapneu-apparaten, die het bedrijf veel geld kost. Ook zijn de vakbonden overgegaan tot acties bij Philips omdat het niet lukte om een nieuwe cao overeen te komen.

In de MidKap zakte OCI dik 5 procent. De kunstmestproducent zag de omzet afgelopen kwartaal flink dalen door fors lagere verkoopprijzen en volumes. Ook zakte het bedrijf in de rode cijfers. Het bedrijf liet tevens weten alle activiteiten tegen het licht te houden en ook de toekomst van de beursnotering in Amsterdam te bekijken. De kritische Amerikaanse aandeelhouder Inclusive Capital Partners riep het bestuur van OCI eerder al op onderdelen te verkopen om de marktwaarde te vergroten.

Kendrion verloor bijna 5 procent bij de kleinere bedrijven. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen tot een recordniveau. De winst nam wel af. Ook blijven de economische vooruitzichten volgens het bedrijf zeer onvoorspelbaar.

De euro was 1,0996 dollar waard, tegen 1,1022 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 72,64 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder, op 76,46 dollar per vat.