ASMI, ASML en Besi opnieuw bovenaan in positieve AEX

Foto: ANP

De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van ASMI, ASML en Besi. De chipbedrijven bleven profiteren van het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Donderdag werden al forse koerswinsten geboekt in de chipsector. Dat kwam doordat de Amerikaanse chipproducent Nvidia liet weten de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks te kunnen bijbenen door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Dat is goed nieuws voor ASML, dat chipmachines maakt, en toeleveranciers als ASMI en Besi.

De algehele stemming op de Europese markten bleef echter terughoudend door de aanhoudende politieke strijd rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van dat plafond laat nog altijd op zich wachten. De Verenigde Staten komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde wel tijdens het lange weekeinde in de VS door te zullen werken om een akkoord te bereiken. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Memorial Day.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 757,87 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 922,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent.

ASMI, ASML en Besi dikten tot 5 procent aan. Staalmaker ArcelorMittal behoorde ook tot de kopgroep van de AEX, met een plus van dik 2 procent. ABN AMRO sloot de rij met een min van 1,9 procent.

In de MidKap ging InPost aan kop met een plus van 4 procent tot 9,80 euro. Grootaandeelhouder Advent verkoopt een belang van 15 procent in de Poolse aanbieder van pakketkluisjes voor 10 euro per aandeel aan investeringsbedrijf PPF.

Vivoryon steeg 8 procent. De biotechnoloog haalde 25 miljoen euro op met de verkoop van aandelen en heeft nu voldoende geld in kas tot de tweede helft van 2024 voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijnen. Chemiebedrijf Avantium kreeg een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro en klom 2 procent. Gamesbedrijf Azerion was opnieuw een opvallende stijger met een plus van 20 procent. Het aandeel laat de afgelopen dagen al een flinke opmars zien zonder duidelijke reden.

De euro was 1,0731 dollar waard, tegen 1,0722 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent in prijs tot 72,27 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 76,58 dollar per vat.