Pricewise: meer consumenten willen Nederlandse groene stroom

Foto: ANP

Steeds meer mensen willen een stroomcontract met Nederlandse groene stoom, merkt prijsvergelijker Pricewise. Ze kiezen dan vaak voor een combinatiecontract met gas waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Volgens de site stijgt dit product “enorm in populariteit”. Afgelopen kwartaal werd het 22 procent vaker aangevraagd dan een jaar terug.

“Tegenwoordig zien we dat bijna iedere aanbieder hernieuwbare energie aanbiedt. Vroeger was groene stroom lastiger verkrijgbaar en een markt voor leveranciers om zich op te onderscheiden”, zegt energiekenner Tom Schuitemaker van Pricewise.

Nederlandse groene stroom wordt opgewekt met zonnepanelen of windmolens. CO2-uitstoot compenseren gebeurt bijvoorbeeld door te investeren in bossen of andere duurzame projecten. Groene stroom is altijd iets duurder dan ‘grijze’ stroom uit gas, zegt de vergelijkingssite er wel bij. Soms scheelt het een paar euro per maand.

Nederland en sommige andere EU-landen willen groene stroom op den duur goedkoper maken voor consumenten dan grijze stroom. Dit moet het voor de energiemarkt aantrekkelijker maken om te investeren in groene energie.