PostNL uitblinker op Damrak na goed ontvangen cijfers

Foto: ANP

PostNL was maandag een uitblinker op de aandelenbeurs in Amsterdam dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van de post- en pakketbezorger. Ook verhoogde PostNL zijn winstverwachting voor het gehele jaar. Dat werd door beleggers beloond met een koerswinst van 7 procent.

PostNL profiteerde met name van groei bij de pakketbezorging, vooral bij internationale klanten. Topvrouw Herna Verhagen verklaarde dat PostNL voor het tweede kwartaal op rij de verwachtingen heeft overtroffen.

De Amsterdamse AEX-index noteerde omstreeks 13.00 uur 0,5 procent lager op 769,10 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 912,95 punten. Op de koersenborden in Parijs, Londen en Frankfurt waren minnen tot 0,7 procent te zien.

Fusieconcern DSM-Firmenich, chemicali├źndistributeur IMCD en chipbedrijf Besi waren koplopers in de AEX met plussen tot 2 procent. Hekkensluiter in de hoofdindex op Beursplein 5 was ING met een daling van 2,6 procent. Het aandeel ging ex-dividend. Dat betekent dat het aandeel ING geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode.

Apothekentoeleverancier Fagron en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen voerden de MidKap aan met plussen van 1,6 procent. Verlichtingsproducent Signify was de grootste daler bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een verlies van 2,2 procent onder druk van een adviesverlaging door analisten van ING.

In Frankfurt werd Siemens Energy bijna 4 procent lager gezet na bekendmaking van cijfers. Het Duitse energiebedrijf kampt met aanhoudende en kostbare problemen met zijn Spaanse windturbinetak Siemens Gamesa. Siemens Energy verwacht daardoor miljarden aan verliezen te lijden en gaat nu die activiteiten tegen het licht houden. In november moeten dan details gemeld worden over de plannen.

Vrachtwagenfabrikant Daimler Truck verloor 1,5 procent in Frankfurt. De financieel directeur van het Duitse bedrijf is bij een ongeval om het leven gekomen, aldus Daimler Truck.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 81,90 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 85,33 dollar per vat. De euro was 1,0971 dollar waard, tegen 1,1037 dollar bij het Europese beursslot op vrijdag.